uppsala.bostadsratt-sverige.se: Hitta bostadsrätt i Uppsala

Hitta bostadsrätt i Uppsala

Letar du efter en bostadsrätt i Uppsala? Isåfall har du kommit till rätt plats! Denna sida är skapad för att hjälpa dig att snabbt och enkelt komma igång med ditt sökande av en bostadsrätt. Klicka bara på länkarna i sidan så är du igång. Lycka till!

Icon CO2 neutral website English transparent.png

Protester mot hög hyra på bostäder

Under helgen har det pågått demonstrationer och protester mot det politiska januariavtalet som bland annat handlar om högre hyror på platser runtom i landet. Det gäller främst bostäder i Göteborg, Stockholm och Uppsala - storstäder där det är väldigt svårt att finna bostäder på grund av litet utbud, samt otroligt höga  hyror. Demonstranterna uppger att många behövt flytta från bostad till bostad med andrahandskontrakt för att kunna ha en plats att bo. Olika avsändare håller i protesterna, men på Frölunda Torg i Göteborg uppmärksammas problemen som mest. Läs vidare här.

COVID-19 påverkar studentbostäder i Uppsala

Rekordmånga personer har antagits till Sveriges universitet, samtidigt som färre personer vill ha en student som inneboende i sin bostad. Det kommer även många internationella utbytesstudenter till Uppsala vilket kommer öka trycket på studentbostader ytterligare. För att underlätta situationen så har Studentboets bostadsportal ordnat akutboende för de första veckorna på terminen inne på ett vandrarhem på stationen. Det öppnas även upp för en ny möjlighet i Uppsala University Housing Office. Läs vidare här.

6000 bostäder i Uppsala får öppet nät av Rikshem

Rikshem hyresgäster och boende får öppet nät vilket innebär ökad valfrihet med bredband, telefoni och tv. Rikshem är ett av Sveriges största prata bostadsbolag och har även bostäder i blandannat Helsingborg. Boende i bostäderna kan därför framöver fritt välja var de vill köpa tjänster för bredband, tv och telefoni, utan att vara låsta vid en specifik leverantör. Installationen kommer ske under hösten, i september och oktober. Planen är att Rikshem ska gå vidare med denna satsning på öppet nät i bostäder i övriga Sverige. Här kan du läsa mer.

Höjning för hyreslägenheter i Uppsala är klar

Förhandlingarna för hyror av hyreslägenheter tillhörande Uppsalahem är färdiga. Höjningen landar på 1,85 procent och påverkar cirka 17 000 hyresgäster. Normalt så höjs hyrorna från den 1 juli, men Hyresgästöfreningen i Uppsala lyckades skjuta på datumet till den 1 september. Jämfört med förra året så höjdes hyrorna med 2,25 procent vilket på så sätt blir en mindre påfrestning för hyresgästerna i år. Det har varit svårare att inleda hyresförhandlingar på grund av coronakrisen, vilket gjort att många av hyresgästernas privatekonomi har påverkats. På så sätt har föreningen varit tvungen att ta hänsyn till detta i förhandlingarna. Läs mer här.

Bostadsområde i Uppsala ställer in konserter

Uppsalahem hade planerat cirka 30 korta konserter utomhus i ett bostadsområde i Uppsala, nu ställs dock spelningarna in. Boende i hyresrätterna gav positiv feedback på de konserter som hann hållas tidigare. Dessvärre har Brink & Berger som höll i konserterna i Uppsala gått i konkurs på grund av coronapandemin. Liknande konserter har hållts i andra delar av landet, så som bostadsområden i Jönköping, både för bostadsrätter och hyresrätter. Privatpersoner och företag har tagit dessa initiativ med avsikt att lätta upp stämningen och sprida glädje till de människor som sitter i karantän. Uppsalahem meddelar nu alla boende i området att de tvingas ställa in alla kommande spelningar. Läs mer här.

Rutavdrag i Uppsala går mer till villor än bostadsrätter

En rapport från SCB i samarbete med Hem & Hyra visar att andel ägare av villa i Uppsala med ruavdrag ligger runt 15%, cirka 8 % högre än ägare av hyresgäster. Avdragen för hushållsnära tjänster kostar staten miljardbelopp. Endast en liten del av detta går till hyresgäster. Istället hamnar mer hos villaägare. Rutavdra har blivit mer populärt och användes av cirka en miljon svenskar under 2018. Endast 157 000 av dessa var hyresgäster, vilket är 6.4% av totalen. Däremot för de som bor i bostadsrätt och villa är det nästan dubbelt så vanligt i hela landet, på cirka 14 %. Läs mer här

Hyresförhandlingarna för hyreslägenheter är färdigställda

Hyrorna höjs i genomsnitt med 2 procent - 108 kronor i månaden runtom i landet. Det är en betydligt högre höjning av hyrorna för boende i hyreslägenheter än tidigare år. I Götaland höjs flera hyror i Göteborg hos bland annat Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Bostadsbolaget. I Uppsala höjs hyrorna med 1,85 procent hos Fastighetsägarna. Vidare, i Helsingborg höjer Helsingborgshem sina hyror nästan lika mycket - med 1,65 procentenheter. Många av de större hyresvärdarna ligger i 2019 över genomsnittet. Det finns fortfarande förhandlingar om hyror som inte är färdigställda. Här kan du läsa vidare.

Det har blivit lättare att få boende i Uppsala som student

Framtiden har blivit ljusare för studenter att hitta bostad i Uppsala. En ny studie som gjorts av Akademiska Hus, Uppsala Universitet och Studentstaden visar att Uppsala har ett stort utbud av studentbostäder i relation till andra studentstäder. Resultaten från studien är mycket positiva och visar att det nästan finns en studenbostad till varannan student. Uppsala har seglat upp som bäst i lander, längst ner ligger Karlstad och Malmö. Här kommer du till artikeln om du vill läsa mer info.  

Student i Uppsala fick tillbaka överhyra

En kvinna i Uppsala gjorde extra påslag när hon hyrde ut en rum i andra hand som en studentbostad. Hon hänvisade till marknadspriset, vilket inte höll i hyresnämnden. Det har blivit allt vanligare i Uppsala med personer som innehar förstahandskontrakt och försöker tjäna extra pengar genom att hyra ut i andrahand med påslag. Ofta är det studenter som får ta smällen då det är hög efterfrågan och litet utbud av studentbostäder. Hyresnämnden köpte inte kvinnans resonemang och beslutade att hon skall betala tillbaka cirka 7 000 kronor till studenten. Här kan du läsa vidare.

Mycket bostäder byggs i Uppsala

I Uppsala län byggs det nästan dubbelt så mycket bostäder som i resten av landet. Knivsta är den kommunen i Uppsala som kraftigt expanderar. Målet är inställt på att växa från 18 000 invånare till 25 000 invånare år 2025. I Uppsala län är byggtakten nästan dubbelt så hög som i övriga Sverige, trots att det saktas ner lite. I Västmanland har byggtempot dock varit lägre. Hela 85 procent av de bostäder som byggts har varit i residensstaden Västerås. Läs vidare här.